Hoe maak je een timelapse?

Een timelapse is een video die is opgebouwd uit een grote reeks foto’s die met een vaste interval zijn geschoten. Een timelapse opname van slechts twintig seconden kan al uit 500 afzonderlijke foto’s bestaan! De foto’s worden achter elkaar ‘afgespeeld’, frame voor frame, waardoor ze samen een soepele video vormen. Hierdoor zie je dingen die je met het blote oog niet kunt waarnemen.

Lees verder

Foto’s project: verwijderen Boogbrug Vianen

Op deze pagina staat een selectie van de foto’s die ik de afgelopen tijd gemaakt heb tijdens het project om de Oude Lekbrug te verwijderen. Op de site van Rijkswaterstaat kun je er meer over lezen. Zelf ben ik niet geboren en getogen in Vianen, maar mijn kinderen wel en zij weten dat wanneer de brug in beeld komt ze bijna thuis zijn.

Lees verder

Hoe fotografeer je de Melkweg?

De Melkweg is in augustus het best te zien in Nederland. Als je dan in de maankalender opzoekt wanneer er geen maan is, dan hou je nog maar een select aantal nachten over die geschikt zijn om de Melkweg te fotograferen in Nederland. 
– een donkere nacht zonder maan in augustus
– minimale lichtvervuiling
– een camera
– een statief

De tweede stap is om een geschikte locatie te zoeken waar de Melkweg goed te zien is.

Lees verder

Lichtende nachtwolken – 18 juni 2021

8 juni 2021 was het weer zover. Een schitterend display van Lichtende Nachtwolken was weer aanwezig. Voor mij niet de meest originele plek om (weer) de Lichtende Nachtwolken op de foto te zetten, maar de volgende 3 redenen hebben mijzelf toch overtuigd:
1) Misschien zijn dit wel de laatste foto’s van de oude Lekbrug met dit natuurfenomeen op de foto, aangezien de brug dit jaar weggehaald wordt.

Lees verder

Everzwijnen op de Veluwe (incl video!)

Kwart over zeven ‘s avonds had ik met 2 vrienden afgesproken bij het Roekelse Bos in Ede, we zouden wilde zwijnen (everzwijnen) gaan spotten. Ik heb deze beesten ooit één keer eerder gezien in de omgeving van ‘t Harde, maar nog nooit op de Veluwe. We liepen naar het uitzichtspunt ‘De Valenberg‘ waar ook een aantal mensen wild zaten te spotten.

Lees verder

ND-filters?!

Wat zijn ND-filters? (bron: Wikipedia)
Een grijsfilter, ook wel ND filter of Neutral Density filter genoemd, is een filter dat het licht over het gehele zichtbare spectrum gelijkmatig verzwakt, waardoor het filter kleurloos is. De belichting van een opname wordt door een grijsfilter verminderd.
Als ik bovenstaande moet samenvatten dan zou ik zeggen dat het een zonnebril is voor je camera.

Lees verder

Oeverzwaluwen in Vianen (incl video!)

Hoe bizar is het dat ik door een video op Facebook erachter moet komen dat er oeverzwaluwen aan het nestelen zijn bij mij in de straat? Tja, het is nu eenmaal zo gebeurd en ben gebruik gaan maken van deze nieuwe kennis.
Lees ook dit artikel in het Algemeen Dagblad.

Ik heb een tijdje in de buurt gezeten van ze en ze geobserveerd.

Lees verder

Schotse Hooglanders

Als je om recreatieplas De Put heen loopt kun je ze tegenkomen, Schotse Hooglanders. Een klein deel van de plas is recreatiegebied, hier moeten de honden aan de lijn, maar ga je voorbij de wildhekken dan mogen de honden los. Deze dieren lopen in groepen rond en zijn honden gewend. Zeker in de meimaand is het schitterend om deze oerossen op de met boterbloemen bezaaide grasvelden te zien rondom de plas.

Lees verder

Gewonde bever (incl video!)

Mijn buurman Mark bracht mij op de hoogte van een gewonde bever in De Put. Hij had tevergeefs gezocht naar het arme beest. Ik wilde de bever graag helpen en had er nog nooit een in het wild gezien, 2 redenen dus voor mij om mijn cameragear te pakken en op de fiets te springen. In 3 minuten was ik op de plek des onheils en 2 vissers hadden hem reeds gespot.

Lees verder

Komeet Neowise

In april 2020 hoorde ik voor het eerst van C/2020 F3 (NEOWISE), of kortweg Neowise. Neowise is een komeet met een elliptische baan die op 27 maart 2020 door de NEOWISE-ruimtetelescoop werd ontdekt en kort daarna vanaf de aarde ook met het blote oog zichtbaar werd, vandaar de naam. Kometen bestaan uit ijs en gruis.

Lees verder

Pin It on Pinterest