Hoe bizar is het dat ik door een video op Facebook erachter moet komen dat er oeverzwaluwen aan het nestelen zijn bij mij in de straat? Tja, het is nu eenmaal zo gebeurd en ben gebruik gaan maken van deze nieuwe kennis.
Lees ook dit artikel in het Algemeen Dagblad.

Ik heb een tijdje in de buurt gezeten van ze en ze geobserveerd. Ze klinken als hele vrolijke vogels. Ze zijn vliegensvlug, maar ik denk niet zo snel als een gierzwaluw. Ik zag dat ze nestmateriaal aan het verzamelen waren op een strandje van de Lek. Ik ben hier rustig gaan zitten en de vogels kwamen vrij snel redelijk dicht bij mij in de buurt om hun bouwstenen te verzamelen. Prachtig om te zien!

Ik hoop dat de afkalving van de oever van de geul niet te snel gebeurd, zodat de nesten niet in het water vallen. Ik ga er vanuit dat de oeverzwaluwen hier een risico-analyse op losgelaten hebben. Aangezien ik nog niet heel veel wist over de oeverzwaluw heb ik dit opgezocht en dit waren voor mij de belangrijkste eigenschappen,

ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet:
– Periode nestbouw: 14 dagen
– Eieren leggen: 4-5 dagen
– Broeden: 14-17 dagen
– Jongen vliegvlug: 20-24 dagen
– In totaal dus 38-45 dagen van eileg tot vliegend jong. Aangezien ze nu nog nesten bouwen verwacht ik dat ze half juli uitgevlogen zijn.
– ze zijn heel sociaal, ze leven het hele jaar in groepen
– ze kunnen betrekkelijk snel en vaak onverwacht een kolonie vestigen, ook op bouwlocaties of gronddepots waar steile zanderige oevers of zandhopen aanwezig zijn
– een gemiddeld nest met jongen eet 7000 insecten per dag!!!
– ze slapen in groepen in het riet
– ze overwinteren in Afrika


Zo weer wat geleerd.

Bron: Vogelbescherming

Categories: Portfolio

Pin It on Pinterest