Wat zijn ND-filters? (bron: Wikipedia)
Een grijsfilter, ook wel ND filter of Neutral Density filter genoemd, is een filter dat het licht over het gehele zichtbare spectrum gelijkmatig verzwakt, waardoor het filter kleurloos is. De belichting van een opname wordt door een grijsfilter verminderd.
Als ik bovenstaande moet samenvatten dan zou ik zeggen dat het een zonnebril is voor je camera.

Wat doet een ND-filter?
Als je bovenstaande alinea gelezen hebt dan weet je dat een ND-filter licht tegenhoudt. De camera’s van tegenwoordig passen automatisch bepaalde instellingen aan om tot een juiste belichting (exposure) te komen. Dit kunnen 3 variabelen zijn (afhankelijk van je instellingen op je camera):
1: de sluitertijd –> deze maak ik langer, liefst ruim boven 1 seconde
2: diafragma –> deze zet ik kleiner (hoger f-getal)
3: ISO –> op 100 of op L (sommige camera’s kunnen lager dan ISO 100 en geven dan een L weer, maar dit kan ten koste van de kwaliteit gaan)
De ND-filters zijn er in verschillende ‘sterkte’. Oftewel, een filter die nauwelijks licht tegenhoudt of een filter wat heel veel licht tegenhoudt.

Waarom gebruik jij een ND-filter?
Om een effect te creëren wat met het blote oog niet zichtbaar is. Meestal een extra dramatisch effect. Ik probeer er dan ook voor te zorgen om een zo lang mogelijke sluitertijd te krijgen door het ND-filter.

Wanneer gebruik jij deze filters?
9 van de 10 keer bij bewegende wolken en bewegend water of in onderstaand geval, beide. Als er geen wolken in de lucht zijn dan gaat de lucht er niet anders uitzien door het gebruik van een ND-filter (je zou dan wel een polarisatiefilter kunnen gebruiken). Stilstaand water wordt meestal extra spiegelend, terwijl bewegend water meer melkachtig/mistig wordt op de plekken waar de beweging is.

Welke type ND-filters zijn er?
Er zijn talloze filters te koop en deze zijn al op talloze websites met elkaar vergeleken en aangezien ik geen natuurkundig expert ben ga ik geen vergelijking maken hiertussen.

Mijn inziens kun je de ND-filters opsplitsen in 3 typen, te weten:
1) een vast filter, wat door middel van een filterhouder voor je lens gezet moet worden (wordt ook wel een drop-in filter genoemd).
2) een filter wat je op een lens kan schroeven
3) een variabel filter wat je op een lens kan schroeven
Ik gebruik het meest een variabel filter, omdat, zoals de naam al impliceert, deze variabel in te stellen is.

Welke ND-filters gebruik jij?
Soms gebruik ik het LEE ND1000 filter (wordt ook bigstopper genoemd in de volksmond), maar meestal gebruik ik een variabel ND-filter van Freewell.

Heb je nog tips?
Gebruik altijd een statief als je een ND-filter gebruikt, want door de langere sluitertijd krijg je veel sneller bewegingsonscherpte. Boven een sluitertijd van een halve seconde is het sowieso al bijna onmogelijk om scherpe foto’s uit de hand te schieten.
Bepaal zorgvuldig je compositie, met bijvoorbeeld zowel iets boeiends op de voorgrond als op de achtergrond, of een bepaald lijnenspel.
Zorg (uiteraard) voor een correcte belichting, waarbij je ervoor moet zorgen dat je probeert een zo lang mogelijke sluitertijd te krijgen om het grootste effect te krijgen.
Zet je camera op de zelfontspanner, zodat je camera niet beweegt op het moment dat je de sluiterknop indrukt.

Categories: Portfolio

Pin It on Pinterest