In april 2020 hoorde ik voor het eerst van C/2020 F3 (NEOWISE), of kortweg Neowise. Neowise is een komeet met een elliptische baan die op 27 maart 2020 door de NEOWISE-ruimtetelescoop werd ontdekt en kort daarna vanaf de aarde ook met het blote oog zichtbaar werd, vandaar de naam. Kometen bestaan uit ijs en gruis. In de buurt van de zon verdampt het ijs en ontstaat een staart, die door het zonlicht zichtbaar is.

De komeet bleef bij helder weer in de maand juli (met name van 10 t/m 18 juli) met het blote oog zichtbaar. In de eerste periode daarvan was de komeet vanuit Nederland en België vooral aan het einde van de nacht goed te zien, vanaf 15 juli vooral aan het begin van de nacht. Om de staart goed te zien was een verrekijker nodig. Gedurende deze periode werd de komeet steeds minder helder. Vanaf eind juli was de komeet niet meer zichtbaar met het blote oog.
De eerste keer dat hij zichtbaar zou moeten zijn ben ik samen met de buurman naar buiten gegaan om hem te zoeken met de verrekijker. Ondanks dat we wisten welke kant we op moesten kijken was het nog een hele opgave om hem te zoeken. Hij was net boven de horizon te zien, maar eigenlijk nog niet met het blote oog. Gelukkig kon dat snel erna wel. Ik heb niet enkel unieke foto’s gemaakt van deze komeet, ik heb ook een aantal timelapses gemaakt, deze kun je hieronder zien.

Categories: Portfolio

Pin It on Pinterest